Mange danske boligejere tænker på boligen som en pensionsopsparing til senere i livet. For de fleste gælder det, at de overvejer at nedbringe gælden i huset, så de sidder billigt senere hen. Andre forestiller sig at sælge deres nuværende bolig, flytte til noget billigere og på den måde tjene en ekstra skilling. Og hvem vil ikke gerne det?


Der er blot et par ting, du skal huske at tænke over. Det vil som udgangspunkt altid være en god idé at nedbringe din gæld i dit hus, dermed får du noget friværdi og kan sidde billigere, når du engang går på pension – samtidig med, at det bliver lettere for dig at optage nye lån, hvis det skulle blive aktuelt.

Men kortene på bordet – det bliver dog et problem, hvis du tænker på friværdien som din eneste pension, og du ikke har en egentlig opsparing ved siden af. Rent lovmæssigt er en opsparing også sikret på anden vis end friværdien, men det er en helt anden sag, som vi kan fortælle dig om en anden gang.

Rentens betydning

En anden vigtig ting at have med i tankerne er renten. Den kan enten stige eller falde, og den er måske ikke så lav senere hen, som den er lige nu, når man når pensionsalderen. Renten er desværre noget, man ikke kan forudse, men den er lav lige nu, og det har den efterhånden været længe, hvilket gør det billigere at komme ind på boligmarkedet. Det er en win win situation – sælger kan få solgt sit hus, og køber får huset til en billigere ydelse, end hvis renten er høj.
Husk også altid at melde eventuelle forbedringer til din bopælskommune. Hvis du glemmer at få gjort dette, kan værdien af din bolig være blevet højere end den offentlige ejendomsvurdering. Dette kan få betydning for din friværdi.