Det allervigtigste for mange privatejere, når vi taler om friværdi i din bolig, er, at du kan optage nye lån, hvis du har en positiv friværdi. En friværdi er næsten alfa og omega for, at realkreditinstitutter kan låne dig penge, men der er også flere faktorer, der gør, at det lønner sig at have en positiv friværdi.


Lad os sige, at du ønsker at sælge dit hus. Hvis du har en positiv friværdi, kan du kvit og frit tage overskuddet med dig efter salget. Hvis der derimod opstår en negativ friværdi ved boligsalg, er det dig/jer, der hænger på underskuddet, og du må enten optage nye lån eller simpelthen tage af din opsparing.

 

Stagnerende boligpriser som væsentlig faktor for din friværdi

Tidligere på året var der gode nyheder til boligejerne fra Nationalbanken, idet de forventer en stigning i boligpriserne på 3,5 % i gennemsnit frem til 2017. Det er dog kun en prognose, og desværre ser vi en skævvridning i Danmark, når det kommer til boligpriser. Ikke overraskende er boligerne kun blevet dyrere og dyrere i blandt andet Købehavn og Århus, mens boligpriserne i mange andre dele af landet er gået i stå, eller simpelthen er gået den modsatte vej.

Desværre for de personer, som gerne vil bo væk fra storbyen. Så hvor du bor, har altså stor betydning for, hvor meget ekstra du potentielt kan få mere om måneden, hvis du ønsker at sælge din bolig. Indtil videre er det kun storbyboerne, der lige nu kan klappe i hænderne ved udsigten til en gevinst ved et boligsalg. Derfor – sørg for at have en så positiv friværdi, som det er muligt for dig. Så er du allerede et godt stykke ad vejen.