LED-pæren er for alvor taget i brug i danske hjem. Og det er da heller ikke uden grund, for pæren har en lang række fordele, selvom vi sætter den op mod samtlige andre pærer.

Ligesom en advokat kan en LED-pære spare dig penge, men det er langtfra den eneste fordel. Derfor kigger vi i dette indlæg nærmere på, hvorfor du skal bruge LED i dine lyskilder – samtidig fortæller vi dig også, hvornår du ikke skal gøre det.

I disse situationer skal du ikke benytte LED

Først og fremmest er det vigtigt, at din lyspærer passer til lampens behov. Det giver måske sig selv, men der er faktisk mange, der glemmer det. Og det betyder i bund og grund bare, at de har spildt penge, og at de skal på jagt efter nye pærer.

En situation, hvor du for alt i verden skal undgå LED-pærer, er i forbindelse med installationer med lysdæmper. I øvrigt skal du heller ikke benytte sparepærer her. Det er ganske enkelt, fordi LED- og sparepærer er lavet på en måde, der distancerer sig fra måden de traditionelle glødepærer er lavet på.

Vælger du alligevel at benytte en LED- eller sparepære til en lysdæmper-installation, er der stor risiko for, at selve installationen brænder sammen. Er du heldig, er det muligt, at det udelukkende er pæren, der brænder sammen.

LED-pærer og naturligt lys

Der er rigtig mange, der fravælger LED-pæren, fordi de ikke er tilfredse med lyset og dets naturlighed. Det kan du dog heldigvis tilpasse efter dit eget behov. Måske har du før hørt om Kelvin – i nogle tilfælde blot K – og måske ikke. Uanset hvad er det blot et mål for lysfarve – altså en betegnelse, der fortæller noget om lysets farve.

Kloge hoveder har konkluderet, at 2700-3200 Kelvin svarer til den mest naturlige lysfarve, og hvis du derfor før har forsøgt dig med LED-pærer uden at opnå et naturligt lys, så forsøg dig med en LED-pære inden for dette mål. Du vil med garanti opleve en væsentlig forskel.

Hvis du før har hørt om farvegengivelse, ved du formodentligt allerede det følgende, men det er også et vigtigt punkt i forhold til et naturligt lys. Der tales om farvegengivelse i forhold til pærens evne til at gengive farver. Det måles i Ra, og hvis du ønsker det helt naturlige lys, er det altså yderst vigtigt, at du vælger en pære på 80 Ra eller derover.

Centrale fordele ved LED-pærer

Det er heller ikke uden grund, at LED-pæren for alvor har indtaget de danske hjem. For lyskilden er i langt de fleste tilfælde den ideelle løsning. Vi kommer her med de helt centrale fordele ved at bruge LED-pæren:

  • Den bruger langt mindre i strøm. Faktisk bruger den 4-5 gange mindre strøm, end halogener gør.
  • LED-pærer lyser med fuld kraft, straks du tænder dem. Og de skal ikke på samme måde som en sparepære varmes op, før lysstyrken er, som den skal være.
  • En LED-pære holder i omkring 10-15 år, og det er 5 gange så lang tid som eksempelvis halogener.
  • Prisen er yderst fornuftig. For omkring 50 kr,- er det muligt at erhverve sig en god LED-pære. Og med LED-pærer i dine lamper sparer du mange hundrede kroner på elregningen hvert år.
  • Du har mulighed for at justere lyset. Mange LED-pærer laves nemlig, så du selv kan justere på pæren, uden det påvirker farverne.

Der er altså en række helt centrale fordele forbundet med LED-pærer. Mange tror, at det er få fordele, og at besparelserne er små. Men som du måske allerede har regnet ud, kan du i løbet af få år faktisk spare en del penge på at bruge LED-løsninger frem for andre typer af glødepærer.