Vi vil gerne hjælpe dig med at forstå fuldt ud, hvad en friværdi kan være for lige netop dig. For nogle er det lettere at forstå det ved at se et par eksempler med konkrete tal og beregninger, som kan relateres til virkelighedens verden.
Følg derfor med nedenfor, hvor du ser et eksempel på en almindelig bolig og et fritidshus, hvor friværdien er beregnet. Som tidligere nævnt, kan din helårsbolig belånes med realkreditlån op til 80 % af husets værdi, hvorimod du kan låne op til 60 % af dit fritidshus værdi.
Bolig
Boligens værdi: 1.600.000 kr.
80 % af værdien: 1.280.000 kr.
Restgæld på dine lån i boligen: 900.000 kr.
Friværdi (beløb, som du kan låne som realkreditlån): 380.000 kr.
Fritidshus
Fritidshusets værdi: 1.600.000 kr.
60% af værdien: 960.000 kr.
Restgæld på dine lån i boligen: 900.000 kr.
Friværdi (beløb, som du kan låne som realkreditlån): 60.000 kr.
Du kan selv have indflydelse på friværdien
Hvor stor din friværdi ender med at blive, afhænger også af området, hvor du bor, og af renten. Som boligejer af enten et hus eller et fritidshus kan du dog også selv være med til at skabe en stigning og dermed en positiv friværdi – nemlig ved vedligeholdelse af din bolig.
Ved at forbedre eller ligefrem bygge til, stiger din bolig i værdi. Du gør den altså mere favorabel at sælge. Det er naturligvis ikke sikkert, at boligen stiger ligeså meget i værdi, som du har postet penge i forbedringerne, og det er heller ikke sikkert, at køber vil betale en højere pris, men det er en balancegang. I sidste ende er det op til dig at se på, hvad du kan gøre, for at din friværdi forbliver positiv.