Hvert år anslår Skat, hvad danske boligejere har som beskatningsgrundlag, så man betaler ejendomsskatter ud fra denne vurdering. Imidlertid kan denne vurdering enten være eksakt, for høj eller for lav, så en gang imellem kan man få behov for at få kontrolleret, hvad salgsværdien på din bolig reelt er.

Hvis man har købt boligen for mange år siden, så vil prisen ofte være væsentlig anderledes end på købstidspunktet, da konjunkturerne, efterspørgslen og renteniveauet kan have ændret sig en del. Mange boligejere kan se frem til en god prisstigning, mens folk især i de tyndtbefolkede landsdele ikke oplever samme store prisstigning. Her kommer der et par gode råd om, hvordan man får en opdateret og præcis vurdering på sin bolig.

Hjemmeside viser statistik for områdets boliger

En ny hjemmeside ved navn bolighed.dk indeholder mange men ikke alle boliger i Danmark, så her kan man følge de nuværende aktuelle priser på boliger i netop dit område, hvilket kan give et værdifuldt fingerpeg på vurderingen af din bolig. Man kan på hjemmesiden også få sin egen bolig tilmeldt, så den fremgår af systemet. På siden vil man kunne følge den forventede prisudvikling på boligen, som jo afhænger af flere parametre herunder disse:

 

  • Boligens beliggenhed
  • Boligens størrelse
  • Boligens stand
  • Efterspørgslen på denne type boliger
  • Renteniveauet

 

Der er så mulighed for at beregne boligens værdi samt prisudviklingen for de forrige år samt for de kommende år. Disse oplysninger kan være nyttige, når man ønsker at beregne sin friværdi, som er det beløb man vil få til rådighed efter at have solgt sin bolig og indfriet eventuelle gældsposter som kreditforeningslån og pantebreve. Når man kender sin firværdi er det meget nemmere at få et totalt overblik over sin økonomi, så man bedre kan se, hvilke andre boliger, man har råd til. Det er også nemmere at få et billigt tillægslån i boligen, hvis man har en stor friværdi i boligen.

 

Vurdering fra ejendomsmægler

Man bør dog ikke stole 100 % på en sådan hjemmeside, da ukendte parametre kan spille ind eller være svære at overskue, og derfor kan det være en god idé at alliere sig med en lokal ejendomsmægler, der dels kender markedet og området, så vedkommende vil ofte have et fornuftigt bud på en konkret vurdering af netop din bolig.

Store og eksklusive liebhaver ejendomme kan have begrænset efterspørgsel, så de er oftest sværest at prissætte, så her kontakter mange en specialist på området som for eksempel den landsdækkende ejendomsmægler Warming Bolig, der hurtigt og effektivt kan komme forbi og gennemgå din bolig, hvorefter man får en troværdig ejendomsvurdering. Med den individuelle vurdering fra den professionelle mægler samt oplysningerne fra bolighed.dk kan man få et indtryk af prisniveauet for din bolig, og en salgsværdi bør derfor ikke afvige meget fra dette niveau.