Ja, realkreditlån lyder måske tørt og kedeligt. Med en fast forankring i den financielle sektor er realkreditlån noget skræmmende, som du, som helt almindelig dansker, måske ikke helt ved, hvad betyder. Men det er der råd for. Læs med her, og bliv klogere!

Når du skal købe hus, er et realkreditlån din redning. Med mindre, du er født med en guldske i munden og 25 hingste i stalden, så er det simpelthen måden at låne penge på til en fornuftig rente. Du kan låne op til 80% af boligens værdi på den måde. Realkreditinstituttet investerer så pengene i obligationer. Obligationerne kan enhver investere i. Det er disse obligationshandler, som afgør renten på dit realkreditlån – så at sige. Det kommer også lidt an på, hvilke aftaler, du indgår med realkreditinstituttet, når du indgår lånet. Men det får du alt sammen at vide, når du booker et møde med dem. Det er i deres interesse at få dig med ombord, så du vil opleve fin service og grundig information, når du ansøger om et realkreditlån. Det kan være, at du står og har drømmehuset på hånden.

Det kan også være, at du bare altid har drømt om en terrasse i store rullesten og med en ganske særlig hvid parasol og en gyngesofa – den slags kan et realkreditforeningslån også bruges til. Det kan nemlig kaldes boligforbedringer, og det er investering i fast ejendom. Det er penge, som realkreditinstituttet kan håbe kommer tilbage, hvis det kommer til en tvangsauktion. Men det behøver du ikke bekymre dig om.

 

Denne type lån beriger

Faktisk er det sådan, at netop denne type lån er noget ganske særligt dansk. Næsten alle husejere har et realkreditlån, men af en eller anden grund er det ikke et emne, vi gerne taler om. Derfor er det en lidt skræmmende og ihvertfald usikker position, man befinder sig i, når man som ung skal indgå sit første realkreditlån.

Der er jo nok at bekymre sig om, når man skal købe sit første hus. Måske man også har sit første barn på vej, måske man står foran eksamen – der sker så meget i de år. Men tag en dyb indånding – der er mange rådgivere, som alle står til din rådighed og kan hjælpe dig. Du kan også roligt stole på, at de vil tage positivt imod dine drømme om energirenovering af en eksisterende bolig. Det er jo både til miljøets og din fordel at bo i en bolig, hvor energiforbruget belaster miljøet mindst muligt.

Hvis du forbruger god, ren og bæredygtig energi, så er der ingen skam i at have både en vandhane med kogende vand, en stjernehimmel med 1000 LEDpærer og elektrisk lys i havegangen hele natten. Energi i sig selv er ikke skidt – det skal bare være af den rene slags. Vandenergi, vindenergi fra vindmøller, varme fra jorden, varme fra solceller…..der findes mange måder at energirenovere på. Det kan også handle om at få isat nye, tætte vinduer eller udskifte fyret med et pillefyr eller fjernvarme. Rådgivere kan hjælpe dig med at vælge, hvordan du optimerer værdien af din bolig.